Pasibaigęs. 05-26 17:20
LKL
Žalgiris
88
7bet-Lietkabelis
79
Pasibaigęs. 05-26 18:00
Eurolyga
Olympiacos
87
Fenerbahce
84
Pasibaigęs. 05-26 21:00
Eurolyga
Real Madrid
80
Panathinaikos
95
Pasibaigęs. 05-27 18:50
LKL
Rytas
86
Wolves
78
Pasibaigęs. 05-30 18:50
LKL
Wolves
97
Rytas
86
Pasibaigęs. Šiandien 17:20
LKL
Rytas
92
Wolves
86

A.Mockus pristatė savo irklinės valties dizainą ir vardą – įkvėpė Baltų vikingai

2024.05.16 14:51
Algirdo Kūbaičio nuotr. | Organizatorių nuotr.

Algirdo Kūbaičio nuotr. | Organizatorių nuotr.

 Gegužės 16-oji per Ramųjį vandenyną plaukti besiruošiančiam Aurimui Mockui tapo ypatinga – šią dieną jis oficialiai pristatė savo irklinės valties dizainą ir vardą. Kodėl jie buvo susieti su kuršių – dažnai vadinamų Baltų vikingais – kultūra?

„Noriu parodyti pasauliui, kokią turime gilią ir įdomią Lietuvos ištakų istoriją. Todėl valties dizainas ir vardas atspindi kuršių – Baltų genties, kuri gyveno dabartinės Lietuvos teritorijoje – kultūrą. Tai yra mūsų istorija, kuria turime branginti ir didžiuotis, todėl jaučiau norą ir pareigą savo kelione pagerbti mūsų tautos šaknis. Taip gimė „Kuršis“, kurį šiandien oficialiai galiu pristatyti viešumai“, – pristatymo metu pasakojo A. Mockus.

Kuršių simboliai ir prietarai

Valties dizainą padėjusio sukurti, užrašo „Kuršis“ autoriaus, kraštotyrininko ir kuršių rekonstruktoriaus Deniso Nikitenkos teigimu:

„Aurimas nenorėjo bet kokio valties apipavidalinimo, todėl kreipėsi į mane duodamas aiškią užuominą: „Kuršis“ turi reprezentuoti mūsų kraštą, baltišką pradą. Kadangi kuršiai buvo vikingai, pirmiausiai sukūriau aiškiai išsiskiriantį ir savotiška vikingų kultūra alsuojantį užrašą. Bet tai nėra skandinaviškas akcentas, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Panaudotas vadinamasis runinis šriftas ir simboliai iš lietuviškos, XVII a. runų knygelės su kalendorinėmis šventėmis. Jos kopiją galima išvysti Klaipėdoje, Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje.“

Anot D. Nikitenkos, tokiu būdu vien pažvelgę į asociacijas su vikingų runomis keliantį užrašą, žmonės turėtų juo susidomėti.

„Aurimas keliaus, o žmonės matys intriguojančius vikingų motyvus, atpažįstamus visame pasaulyje. Tai taps pretekstu Aurimui paaiškinti, jog ir Lietuvos pajūryje gyveno vikingai: kuršių gentis, konkuravusi su skandinavų vikingais Baltijos jūroje. Viskas susiję: kuršiai – vikingai, Aurimas – keliautojas valtimi, tarsi tas viduramžių vikingas iš Kuršo“, – teigė kraštotyrininkas.

Algirdo Kūbaičio nuotr. | Organizatorių nuotr.

Algirdo Kūbaičio nuotr. | Organizatorių nuotr.

Neatsitiktinai parinkta ir tamsiai mėlyna spalva: tai – kuršių itin mėgta indigo spalva, kuria buvo dažomi sermėgų, skarų siūlai. Valties priekyje – du sukryžiuoti, stilizuoti skirtingų tipų kovos kirviai, nupiešti pagal realius X-XI a. radinius iš kuršių Laivių (kaip simboliška) kapinyno Kretingos rajone.

Ornamentai – tiesiogiai susiję su baltų kultūra, archeologiniais radiniais, ir tai – daugiau nei dekoras.

„Kuršiai buvo labai prietaringi, tad įvairūs ženklai, simboliai buvo ir užkoduota savotiška magija, siekiant apsaugos. Valties vaire – žalčiukų motyvas. Šie ropliai puikiai plaukioja. Galinėje dalyje panaudota viena iš baltiškos svastikos – Saulės, ugnies, Perkūno ženklo – variacijų. Idant nepritrūktų jėgų ir kovingumo. Kiti motyvai paimti iš realių kuršių papuošalų. Taigi, visa valtis – tarsi magiškais senovės baltų, kuršių ženklais išmarginta žinios apie mūsų kultūrą nešėja. Tikiuosi, drąsių ir narsių kuršių-vikingų dvasia alsuojanti aplinka suteiks Aurimui papildomos motyvacijos, jėgų bei apsaugą nuo nelaimių“, – linkėjo D. Nikitenka

Ant vandens iki vasaros vidurio

Keliautojas A. Mockus pasakojo, kad jau kitą dieną po valties dizaino ir vardo pristatymo ji bus nuleista į vandenį. Savaitgalį A. Mockus dalyvaus Danės upės ir Klaipėdos laivų parade, tad uostamiesčio svečiai turės progą dar kartą valtį išvysti gyvai.

„Po pasirodymo parade prasidės treniruotės ant Kuršių marių vandens – jų metu reikės geriau susipažinti su valties elektronika, įprasti naudotis navigaciniais prietaisais, susivesti žemėlapius, išanalizuoti juos ant valdymo skydelio, pasidaryti atmintines ir ištobulinti valties interjerą taip, kad kasdieninė rutina ant vandens būtų kaip įmanoma patogesnė. Be to, reikės pasirūpinti kelionės maistu, sulaukti tokių papildomų elementų kaip plaustas, virvė ar pan. Treniruotės ant vandens vyks iki liepos vidurio, o tada valtis bus iš jo ištraukta ir pakrauta į konteinerinį laivą, kuris nuplukdys į Jungtines Amerikos Valstijas. O iki tol, Klaipėdos gyventojai ir svečiai galės mane dažnai išvysti treniruojantis ant vandens, kai tai leis oro sąlygos“, – priduria keliautojas, šių metų rudenį pradėsiantis plaukimą valtimi per didžiausią pasaulio vandenyną.

Apie Aurimą Mockų ir jo plaukimą:

Keliautojas Aurimas Mockus 2024 m. rugsėjį pradės unikalią kelionę: vienviete irkline valtimi plauks per Ramųjį vandenyną nuo San Diego (JAV, Kalifornija) iki Brisbano (Australija) ir sieks tapti pirmuoju tai padariusiu žmogumi pasaulyje. Ši kelionė unikali ne tik savo maršrutu, bet ir misija. Per didžiausią pasaulio vandenyną Aurimas plukdys labai svarbią žinutę – „Lithuania stands together“. Ja siekiama pagerbti kare mirusius ukrainiečius ir priminti pasauliui, kad negalime nustoti padėti šaliai, kuri kovoja už mūsų visų laisvę.

info@sportas.lt

Naujienų portalo sportas.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško sutikimo draudžiama.

DISKUSIJA
Naujausi
Geriausiai įvertinti
Komentuoti gali tik registruoti portalo vartotojai. Norėdami komentuoti prisijunkite.
Prisijungti
Skelbti
Rodyti daugiau komentarų